Placement Paper - Uttarakhand General Knowledge & Current Affairs | GovtJobsUpdates - Govt Jobs 2014 , Exam Papers & ResultsGovtJobsUpdates – Govt Jobs 2014 , Exam Papers & Results

Placement Paper – Uttarakhand General Knowledge & Current Affairs

Here you  can download Uttarakhand General Knowledge & Current Affairs solved question paper .

 

 

 

Uttarakhand General Knowledge & Current Affairs

1. Who led the Chipko Movement?
(A) Gaura Devi
(B) Sarala Behan
(C) Radha Bhatt
(D) Teelu Rauteli
ANS – A

2. Rajjat is celebrated in a gap of how many years?
(A)06 years
(B)10 years
(C)12 years
(D)05 years
ANS- C

3. Where is ‘Khatling glacier’situated?
(A)Pithoragarh dtistrict
(B)Tehri district
(C)Chalnoli district
(D)Uttarkashi district
ANS – B

4. How many district share boundary with Nainital?
(A)05
(B)04
(C)06
(D)03
Answer: -B

5) The youngest soldier in Uttarakhand’s who got ‘Victoria Cross’ award?
(A) Chandra Singh Ga
(B)’ Gabar Singh Negi
(C)Madho Singh Bhandari
(D)Darmiyan Singh N
Challenge For you, I am waiting for your answer

6.How many deemed, State,Central universities were working till 2009 in Uttarakhand?
(A) 08
(B) 10
(C) 09
(D) 15
Answer: D

7. In which district of Uttarakhand,Lakha Mandal is situated?
(A)Dehradun
(B)Rudraprayag
(C)Nainital
(D)Uttarkashi
Answer: A

8. Which of the following is not a Tribe of Uttarakhand?
(A) Bhotia
(B) Than
(C)Boksa
(D) Naga
Answer: D

9. Where is the ‘Central Building Research Institute’ situated?
(A) Haridwar
(B) Dehradun
(C) Tehri
(D) Roorkee
Answer: D

10. Who were Kaluwa and Bija Singh?
(A) Freedom fighters
(B) Traders
(C)Painters
(D) Players
Answer: A

11.Which river in Uttarakhand is named as ‘Rathwahini’?
(A) Nayar
(B) Pinder
(C) Ramganga
(D) Sarayu
Answer: C

12.When did the famous ‘Gauchar’ fair begin?
(A) 1930
(B) 1951
(C) 1961
(D) 1943
Answer: D

13. Why did the place ‘Malpa’ came into light?
(A)Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade
(D) Sports
Answer: B

14.When and by whom was Uttaranchal Development Council formed?
(A)May 30-31, 1982 by Dr. D. D. Pant
(B) August 15, 1958 by Govind Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban Singh Jina
(D0) November 9, 2000 by Nityanand Swami
Answer: C

15. To which Wadia Institute of Dehradun is related?
(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
(D) Engineering
Answer- B

16. Which of the following is not properly matched?
(A) Chandi Prasad Bhatt— Environment
(B) Bachhendri Pal— Mountaineering
(C) Jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri — Politics
Answer: C

17. Who among the following is called the ‘Gandhi’ of Uttarakhand?
(A)Sunder Lal Bahuguna
(B)Indramani Badoni
(C)Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna
Answer: B

18.Who established the ‘Santikunj’in Haridwar?
(A)Swami Ramteertha
(B)Swami Sahajanand
(C)Pt. Sri Ram Shanna
(D) Vivekanand
Answer: C

19. Who was the founder of Katorie’s dynasty
(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev
Answer: A

20.Who made Garhwal Painting?
(A) Mukundilal
(B)Gumani Pant
(C)Maula Ram
(D)Vishvambhar Datt Chandola
Answer: C

Total Views Views Today

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

cocktail dresses online,christian louboutin outletuk,polo ralph lauren italia online,louis vuitton sale,michael kors sale